«Θετικές οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης μετά από σχετική κοινοβουλευτική παρέμβαση.»
Με την Ερώτηση, ο κος Πάνας, εξέθεσε το πρόβλημα της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες συγκεκριμένων κατηγοριών, ιδίως από το 2020-2021 και μετά όπου οι αγρότες που συμπληρώνουν πέντε έτη από το έτος έναρξης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, καλούνται να καταβάλουν το ποσό του τέλους επιτηδεύματος, βάσει των ακαθάριστων εσόδων τους, των επιδοτήσεων που λαμβάνουν, τηρουμένων βιβλίων και λογιστικών στοιχείων.
Δέσμευση, ωστόσο, του κου Μητσοτάκη, ήδη πριν από την ανάδειξή του ως Πρωθυπουργού από τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, ήταν η καθολική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους υπόχρεους επαγγελματίες, για την οποία μάλιστα είχε δεσμευθεί και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από 1-1-2019, αλλά εντός του 2019 η υπόσχεση δεν υλοποιήθηκε. Τώρα λοιπόν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κος Βεσυρόπουλος δεσμεύθηκε εκ νέου στη Βουλή για επικείμενη νομοθετική ρύθμιση που θα καταργεί το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες για το έτος 2019. Ο κος Πάνας δήλωσε σχετικά: «Μετά την παρέμβασή μας καταθέτοντας Ερώτηση προ ολίγων ημερών, η Κυβέρνηση υλοποιεί επιτέλους τις δεσμεύσεις της προσφέροντας στον αγροτικό κόσμο μια ανάσα από τις υπέρογκες οικονομικές υποχρεώσεις, που παρά τα μειωμένα έσοδα του κλάδου, λόγω κορονοϊού, δεν σταμάτησαν να τρέχουν. Ελπίζουμε μόνο η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες να μην έχει τη μορφή προσωρινού μέτρου ανακούφισης λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά να πάρει τον χαρακτήρα μόνιμης ρύθμισης που θα αποτελέσει έμμεση ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών και στο μέλλον.» Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης είχε ως εξής: ‘’ΕΡΩΤΗΣΗ Αθήνα, 70423/3-6-2020 Προς τους Υπουργούς:
Κύριοι Υπουργοί, Με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων των τελευταίων ετών, θεσπίστηκαν εξαιρέσεις από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για συγκεκριμένες κατηγορίες αγροτών. Συγκεκριμένα, με βάση την νομοθεσία, που ίσχυε μέχρι και το 2018, εξαιρούνταν από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος οι εξής κατηγορίες αγροτών: -Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ (μικρές καλλιέργειες που αποτελούν το 70-75% των καλλιεργειών σε όλη τη χώρα!!) -Οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ που δεν έχουν περάσει πέντε χρόνια από την ένταξή τους σε αυτό. -Οι αγρότες που τους υπολείπονται τρία χρόνια από τη συνταξιοδότηση (65ο έτος). Στις εν λόγω κατηγορίες προστέθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση και όσοι αγρότες αποτελούν μέλη αγροτικών συνεταιρισμών και διευκρινίστηκε ότι το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ ετησίως (εκτός αν εδρεύουν σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους ή σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, οπότε δεν πληρώνουν) θα καταβάλλουν: -Από το 2020 και μετά χιλιάδες αγρότες που εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 01/01/2014 -Από το 2021 και μετά οι αλιείς, οι οποίοι υποχρεώθηκαν από την 01/01/2015 να τηρούν φορολογικά βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία. Σε αυτό το χρονικό σημείο βρισκόμαστε τώρα όπου, βάσει της νέας φορολογικής νομοθεσίας, οι αγρότες που συμπληρώνουν πέντε έτη από το έτος έναρξης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, καλούνται να καταβάλουν το ποσό του τέλους επιτηδεύματος, βάσει των ακαθάριστων εσόδων τους, των επιδοτήσεων που λαμβάνουν, τηρουμένων βιβλίων και λογιστικών στοιχείων. Δεδομένου ότι, από 1-1-2019, ήδη από την προηγούμενη Κυβέρνηση, γίνεται έντονη συζήτηση για την συνολική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο μάλιστα έχει κριθεί αντισυνταγματικό από τα ανώτατα Δικαστήρια της χώρας. Δεδομένου ότι και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Κυβέρνησής σας έχει προσωπικά δεσμευτεί στον ελληνικό λαό για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης. Δεδομένου ότι, ο αγροτικός κόσμος εξακολουθεί μέσα σε αυτή τη δυσμενή περίοδο όπου έχει πληγεί και ο ίδιος οικονομικά, να παραμελείται από την Κυβέρνηση χωρίς κανένα ουσιαστικό και στοχευμένο μέτρο στήριξης και ελάφρυνσης. Κατόπιν των ανωτέρω, Ερωτάσθε: 1)Προτίθεσθε να υλοποιήσετε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για ολική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος; 2)Στην περίπτωση έλλειψης δυνατότητας για την υλοποίηση αυτής της δέσμευσης άμεσα, προτίθεσθε έστω να ελαφρύνετε οικονομικά τους αγρότες, εν μέσω της δύσκολης αυτής περιόδου που διανύει η χώρα, δίνοντας παράταση στην προθεσμία καταβολής του τέλους επιτηδεύματος, ιδίως για τις μικρές καλλιέργειες που αποτελούν την πλειοψηφία των καλλιεργειών της χώρας; Οι Ερωτών Βουλευτής Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας ‘’ Comments are closed.
|
Αρχείο
April 2024
|